bartcaron.be

Kapitaalsverhoging voor de gemeentelijke holding?

Ingediend op september 15th, 2009 door bartcaron

De Gemeentelijke Holding zit in de rats. Als 2e grootste aandeelhouder van Dexia, heeft de Gemeentelijke Holding in oktober 2008 een half miljard euro vers kapitaal in Dexia geïnjecteerd, om deze bank van het faillissement te redden. De Gemeentelijke Holding had dit geld niet in haar bezit, en heeft het zelf geleend. Als waarborg van deze lening gebruikte de Gemeentelijke Holding aandelen van Dexia. Die aandelen van Dexia zijn in het voorjaar van 2009 helemaal gekelderd (van 8,55 euro in oktober 2008 naar 1,14 euro in maart 2009) en waren quasi niets meer waard. Dit maakte dat de Gemeentelijke Holding onvoldoende waarborg had voor haar lening van een half miljard, waardoor ze bij de overheid moest aankloppen voor een overheidswaarborg. De Gemeentelijke Holding kreeg deze overheidswaarborg, tot 30 september 2009. Nu wil de Gemeentelijke Holding deze waarborg verlengen (uit vrees dat het aandeel Dexia opnieuw zou kelderen) maar de overheid wil dit alleen doen als de Gemeentelijke Holding haar kapitaal op structurele wijze versterkt. De Gemeentelijke Holding (GH) moet dus méér eigen middelen verzamelen, en vraagt daarom vers geld aan haar bestaande aandeelhouders: de gemeenten.
De aandeelhouders (de gemeenten) beslissen op de aandeelhoudervergadering van 30 september 2009 of deze kapitaalverhoging wordt goedgekeurd. De gemeenten dienen hun beslissing voor te bereiden op de voorafgaandelijke gemeenteraad. Pas na de aandeelhoudervergadering, in het geval dat de kapitaalverhoging wordt goedgekeurd, moeten de gemeenten beslissen voor hoeveel euro ze intekenen op de kapitaalverhoging.

Groen! zal deze kapitaalsverhoging niet goedkeuren. Wij vinden dat het niet de rol is van gemeenten om te participeren in Dexia. Wij willen dat de GH op termijn haar aandeel in Dexia afbouwt.  Hiervoor zijn gegronde redenen:
Gemeenten redeneren vanuit het lokaal (eigen)belang, dit is geen gezond uitgangspunt om een grootbank als Dexia mee te besturen.
Er is te weinig democratische controle op de bestuurders die de GH afvaardigt naar Dexia.
De GH is als mede eigenaar van Dexia mede verantwoordelijk voor de koers die de bank heeft gevaren in het verleden, en alle problemen van dien. De Holding heeft m.a.w. haar eigen incompetentie bewezen.
De gemeenten zijn niet meer de belangrijkste aandeelhouder meer van Dexia (14,4%) ; het is niet meer de bank van de gemeenten.
Het is tegenstrijdig een referentieaandeelhouder te zijn van één beursgenoteerde bank, terwijl de wetgeving op de overheidsopdrachten eist dat de banken met elkaar moeten concurreren voor de financiering van de gemeenten (via leningen).
Wat heeft de Kortrijkse burger hier nu aan? Zeker minder dan aan elke andere lokale investering zoals in sociale woningbouw of in een economisch beleid.
De gemeentelijke holding is virtueel failliet. In plaats van zich te beperken tot het beheer van haar participatie in Dexia, heeft ze zich onledig gehouden met een diversificatie van een financiële politiek die niks te maken heeft met het belang van de gemeenten.
De gemeenten betalen de dramatische ontwikkelingen al dubbel: hogere rentes voor hun leningen en lagere opbrengsten van hun beleggingen.
Steun aan de Holding zou beter door de Gewesten gebeuren en die Gewesten kunnen dan structurele wijzigingen opleggen. Dat zullen we aankaarten in het Vlaams parlement.
Geen enkele belegging op tien jaar brengt 13% op. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het niet waar.

Wij stellen daarom voor dat de stad op de aandeelhoudersvergadering van 30 september 2009 ‘neen’ stemt, of voor een onthouding kiest. Vreemd genoeg staat die stemhouding niet op de gemeenteraad vanavond, enkel de intekening op de kapitaalsverhoging.
Zo’n holding is niet meer van deze tijd, zeker na de financiële clash op de beurzen. Het is niet de opdracht van de gemeenten om banken te ondersteunen.
Ik wil integendeel de stad uitdagen om ethisch te bankieren via Triodos bijvoorbeeld. Dexia wordt hier ook schaamteloos genoemd.

Wij vrezen echter dat de kapitaalsverhoging wél zal doorgaan. De wortel voor de neus van de ezel is namelijk aanlokkelijk. De Gemeentelijke Holding beloofde een rendement van 13%. Wie zou niet intekenen? Zeker als de stad hiervoor niet moet lenen en het geld in kas heeft staan. Immers, het dividend op de gewone aandelen zal sowieso sterk dalen of volledig verdwijnen. Na de kapitaalsverhoging zullen de winsten van de Gemeentelijke Holding immers eerst onder de nieuwe, preferente aandelen verdeeld worden. Als er vervolgens iets overblijft, kan er dividend aan de gewone aandelen worden uitgekeerd. Als een gemeente dus niet intekent op de nieuwe aandelen, ziet ze haar gewoon dividend afnemen of verdwijnen zonder compensatie.
De gemeenten worden als het ware gedwongen om mee te doen. Netjes is anders.

Bart Caron

Ingediend onder kortrijk en regio, nieuws Reacties uitgeschakeld voor Kapitaalsverhoging voor de gemeentelijke holding?

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019




Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.