bartcaron.be

Na miserietaks ook televisietaks?

Ingediend op juli 5th, 2012 door bartcaron

Je houdt het niet voor mogelijk, maar de de Vlaamse regering en de meerderheid in het Vlaams parlement creëert een opening om uitgesteld kijken met digitale televisie betalend te maken. Nu spoelen kijkers reclame vaak door waardoor commerciële zenders reclame-inkomsten verliezen. Om dat te compenseren zoeken de zenders koortsachtig naar andere inkomstenbronnen. Komt er na de miserietaks nu ook een televisietaks?

Christian Van Thillo, baas van VTM en co, pleitte vorige week nog openlijk voor andere betaalmodellen. Hij meent dat de digicorder en de hd recorder het reclamemodel van private televisiezenders zoals Vier, Vijf en VTM schaadt. Zenders willen een hogere vergoeding van Telenet en Belgacom voor dat flexibel gebruik van televisieprogramma’s. Het is in deze ruzie dat de regering probeert tussen te komen.

Als de meerderheid meent dat de distributeurs, Telenet en Belgacom, teveel macht hebben en daardoor de zenders onvoldoende vergoeden voor het verdelen van hun televisiesignaal, dan moet dat probleem aangepakt worden aan de wortel. Kan de markt dit niet zelf reguleren en moet de overheid ingrijpen? De markt van televisiedistributie is weinig open. Er zijn te weinig spelers en dat leidt tot problemen. Een overheidsingrijpen is niet verwerpelijk, maar moet vermijden de belangen van deze of gene speler te dienen, en zeker vermijden dat de consument de speelbal is.

Transparantie is ook noodzakelijk. Zo moet er klaarheid komen over de verdeling onder de zenders van de door Telenet en Belgacom bij de consument geïnde auteursrechten. Worden de geïnde rechten, meer dan 100 miljoen euro alleen in Vlaanderen, integraal uitgekeerd? Op basis van welke criteria worden ze verdeeld? Het heeft geen zin de ene kwaal op te lossen door een andere in te voeren. En vooral niet als de consument, de televisiekijker, hier het slachtoffer van dreigt te worden.

Belgacom en Telenet moeten duidelijkheid verschaffen over de vergoedingen aan televisiezenders. De commerciële zenders moeten innovatief zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen die de consument niet rechtstreeks in de portefeuille treffen.

Tevens zouden Belgacom en Telenet via dit decreet aan de zenders toestemming moeten vragen over de invoering van elke functionaliteit. Zo zou onmogelijk gemaakt worden dat Telenet en Belgacom in programma’s ingrijpen om bijvoorbeeld te verwijzen naar eigen aanbod. Zo kan een distributeur tijdens voetbalsamenvattingen verwijzen naar hun eigen sportzenders. Ze mogen niet aan de ‘signaalintegriteit’ raken. Op dit punt geen kritiek. Dat is terecht.

Het heeft geen zin de ene kwaal op te lossen door een andere in te voeren. En vooral niet als de consument, de televisiekijker, hier het slachtoffer van dreigt te worden.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Na miserietaks ook televisietaks?

  1. Mathieu schreef:

    Uiteindelijk komt het er op neer dat ondernemers beroep kunnen doen op de politiek wanneer hun businessmodel faalt of niet flexibel genoeg blijkt te zijn. Lasten socialiseren, lusten privatiseren.

    Nu adverteerders precieze cijfers krijgen over hoeveel keer hun advertenties (niet) worden gezien, valt het model van de commerciele zenders in duigen. En dat terwijl het model altijd al gebaseerd was op het bereik dat deze zenders de adverteerders (zogezegd) boden.

    Welk algemeen belang dient het trouwens om de zenders in bescherming te nemen tegen de boze, veranderende wereld?

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie