bartcaron.be

Politiek is entertainment

Ingediend op april 9th, 2009 door bartcaron

Politici komen te vaak aan bod in allerlei tv-spelletjes, quizzen en laatste shows. Is dat zo? Ik weet het niet. Niet omdat ik daar een waardeoordeel over wil geven. Integendeel, ook ik kom graag op tv. Zonder tv besta je als politicus gewoonweg niet. De impact op je bekendheid of onbekendheid is enorm. Daardoor wordt een tweedeling geschapen. Je kan de politici grosso modo opdelen in twee categorieën: zij die vaak op tv komen en zij die haast nooit op tv komen. Ik schat de verhouding op 5 procent versus 90%. Daartussen schuilt een groepje van mag ik of mag ik niet-politici, waar ik mezelf toe reken, die toch af en toe eens mogen meedoen met de grote jongens, al blijft het optreden meestal beperkt tot een interviewtje op de regionale tv of tot een quote in Villa Politica.
Och, zo erg is het allemaal ook niet. Hinderlijk is wel dat politici hun serieux niet kunnen opbouwen met politiek werk, evenmin met optredens in politieke programma’s, maar met optredens in de entertainmentsfeer. Bart De Wever heeft een slimste-mensimago, Ulla Werbrouck haar Eeuwige Roem, Kathleen Van Brempt nodigt uit in Mag ik u Kussen? Ga zo maar door. Het gaat meestal niet over inhoud of over visie.

Enfin, zo lees ik dat in de kranten. Immers, zelf kijk ik de voorbije jaren weinig televisie. Niet omdat mijn familiegenoten het enige toestel thuis monopoliseren, maar omdat ik gewoon nooit in mijn kot ben, of, als dat wel zo eens is, ik achter de computer zit te werken. En merkwaardig genoeg heb ik niet het gevoel iets te missen. Wat zou ik missen? Een plot uit Flikken, een grap uit De Kampioenen, een quote uit de Zevende Dag, een collega in een amusementsprogramma op VTM of VRT? De ondraaglijke maar daarom niet verboden lichtheid van het bestaan? Ja, ik geef toe dat niet naar tv kijken licht vervreemdend werkt. Je leeft blijkbaar in een andere werkelijkheid dan mensen die regelmatig voor de beeldbuis zitten. Een aantal thema’s ontsnappen je. Maar vervreemding? Waarvan dan? Van een virtuele realiteit die door voor spel en plezier zorgende tv-makers via de beeldbuis wordt geschapen? Ik heb de stevige indruk dat ik niks mis, behalve nu en dan de koers. Maar die is toch meestal op zondagnamiddag en daar wil ik wel eens een uitzondering voor maken. Helaas, ook dan komen Kris Peeters of Dirk Van Mechelen in  mijn vizier terecht.
Nee, geef me maar een stevige avond theater, een goed concert, een tentoonstelling of een boek. Voor zover het lukt, zeker nu tussen de verkiezingsdrukte door.

Maar toch knaagt het een beetje. Je hoort van je familie en vrienden wie ze op televisie hebben gezien … en vooral dat ze jouw niet of misschien eventjes gezien hebben. Maar ik ben geen entertainer, wel slim, maar nog niet gevraagd voor zo’n programma. Dat begrijp ik wel, uiteraard. Ik heb wel veel gedaan in het Vlaams parlement, inhoudelijk werk vooral. Maar dat is niet zo sexy. En dus krijg ik soms een beetje aandacht in de kwaliteitspers, maar weinig op tv. Behalve als er bloed vloeit, bijv. tijdens de crisis bij de VlaamsProgressieven.

Politiek is entertainment. Zo blijkt nu overduidelijk. De sperperiode voor de verkiezingen start pas op 27 april. Vanaf dan moet de VRT terughoudend zijn met politici buiten de nieuwsprogramma’s. Maar tot dan zijn diezelfde politici blijkbaar goed geschikt om kijkend Vlaanderen plezier te bezorgen. Ook op de commerciële zenders. En daar gaan politici gretig op in. Bekendheid is immers een noodzakelijke voorwaarde om het als politicus ver te schoppen. Hoe zou je zelf zijn? Ik zou ook ja zeggen … Alleen, ik behoor niet tot die 5%. Dat hoeft niet hoor, ik houd me liever bezig met de inhoudelijke besognes in het welzijnsbeleid, kunst en cultuur en – god betert – de media.
Geen televisie-aandacht? Je bestaat niet. Jammer.

Ingediend onder mijn gedacht 4 reacties

4 reacties op “Politiek is entertainment

 1. Frans Lavaert schreef:

  Maar Bart toch.<br><br>Dat is democratie !<br><br>En nu wil je weer ‘aristocratie’, de macht aan de wijzen?<br><br>Is nog nooit gelukt, ook niet in Athene.

 2. Bart H. schreef:

  Wat is nu eigenlijk de boodschap van deze tekst? “Ik mag niet meedoen, maar ik vind dat niet erg?” Tja, waarom er dan een tekst over schrijven?

 3. walter maes schreef:

  Heeft Meneerke Frans nu plots de dommekloten lief ?

 4. mariemarei schreef:

  Eindelijk nog eens iemand die het ook zonder TV kan stellen! Blij dat te lezen. Je ziet: TV hoeft helemaal niet. De mijne ontplofte al jáááren geleden. Nooit verder gemist.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie