bartcaron.be

Nieuwe Kabelfrequenties

Ingediend op oktober 1st, 2004 door bartcaron

Schriftelijke vraag van Bart Caron, Vlaams volksvertegenwoordiger, aan de heer Geert Bourgeois, Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme over de omschakeling van kabelfrequenties. 

Op maandag 13 september ’04 werden wij via een kabelabonnee van jullie op de hoogte gebracht van het feit dat in de regio Brugge, postnummer 8000, de kabelfrequenties in het weekend van 11 en 12 september ’04 veranderd werden.
Dit werd hem in een schrijven aangekondigd.

Nu is het zo dat voor de bewuste abonnee op maandag een aantal zenders waaronder BBC1, CNN en National Geographic niet meer beschikbaar zijn op zijn toestel.

Om hierover klaarheid te scheppen hadden wij graag volgende vragen gesteld:

1.      Klopt het dat abonnees in die regio deze zenders niet meer op hun kabel hebben?

2.      Is er daar een mogelijke verklaring voor en is dit probleem oplosbaar?

3.      Is dit een lokaal probleem of geldt dit voor het hele Vlaamse land?

4.      Is dit een alleenstaand geval of zijn er reeds andere abonnees die het zelfde probleem
     kennen?

Antwoord van minister Geert Bourgeois
In antwoord op de vraag kan ik de Vlaamse volksvertegenwoordiger het volgende meedelen:
Sedert de goedkeuring op 13 december 2002 door het Vlaams Commissariaat voor de Media van de overdracht van de vergunning tot exploitatiemaatschappij van 10 kabelmaatschappijen is Mixt-ICS, als dochteronderneming van Telenet de facto de grootste aanbieder van een kabelnetwerk geworden voor de Vlaamse Gemeenschap.
 Mixt-ICS biedt via het eigen kabelnetwerk momenteel televisieomroepprogramma’ s aan in 215 Vlaamse gemeenten, in dewelke het tevens de enige en unieke dergelijke aanbieder is.

Als aanbieder van televisieomroepprogramma’s via een kabelnetwerk valt Mixt lCS onder de bevoegdheid van het Vlaams Commissariaat voor de Media, dat toezicht houdt op de naleving van de voorschriften van de decretale en reglementaire plichten die door de aanbieders van kabelnetwerken dienen te worden in acht genomen.
Recent heeft Mixt-ICS de herschikking van een aantal frequenties aangekondigd waardoor een aantal televisieomroepprogramma’s in de toekomst zouden worden aangeboden via een andere frequentie dan voordien. Deze operatie kadert volgens Mixt lCS in de uitbouw van een Expressnet en de voorbereiding van de doorgave van interactieve digitale televisie. Mixt lCS zou deze herschikking reeds doorgevoerd hebben vanaf 11 september 2004 in een aantal gemeenten in West-Vlaanderen (Brugge en omgeving). Momenteel is mij enkel deze herschikking bekend doch Mixt les zou op termijn ook in andere regio’s tot herschikking overgaan.
De herschikking van deze frequenties blijkt geen wijzigingen met zich mee
te brengen in het televisieprogramma-aanbod. Het bestaande aanbod blij ft bijgevolg behouden. Ook de televisieomroepprogramma’s waarvan sprake in de voorliggende vraag (BBC1, CNN, National Geographic) worden dus verder aangeboden.

Anderzijds is het zo dat de betrokken omroepprogramma’s niet zijn opgenomen onder de bepaling van 107 §1 van de gecoördineerde decreten van 25 januari 1995 betreffende de radio-omroep en de televisie en dus niet op verplichte wijze gelijktijdig en in hun geheel moeten worden doorgegeven.
Het betreffen dus televisieomroepprogramrna’s waarvoor de keuze tot doorgave geheel bij de aanbieders van kabelnetwerken zoals Mixt-lCS berust.
Mixt-ICS blijkt de abonnees in het exploitatiegebied waar de herschikking het eerst werd doorgevoerd te hebben geïnformeerd met een folder waarbij de praktische stappen die door de abonnee dienen te worden ondernomen om de televisieomroepprogramma’s die naar een andere frequentie verhuizen worden uiteen gezet. De wijze waarop dit dient te gebeuren is naar eigen zeggen van Mixt-lCS afhankelijk van merk en type van het televisietoestel in kwestie en kan dus variëren.

De wijze waarop Mixt-ICS de doorgave van een aantal televisieomroepprogramma’s via een onderlinge frequentiewissel momenteel herschikt is niet onderhevig aan enige plicht tot melding aan of voorafgaandelijk goedkeuring door het Vlaams Commissariaat voor de Media.
Het Commissariaat noch de Vlaams minister, bevoegd voor het mediabeleid, kunnen Mixt-ICS hierin beperken of sturen. Er zijn hieromtrent dan ook geen richtlijnen of afdwingbare afspraken tussen de aanbieders van een kabelnetwerk en de Vlaamse overheid.
Dit blijkt dan ook een aangelegenheid te betreffen tussen Mixt-ICS en de abonnees onderling, die mogelijk op burgerrechterlijke wijze dient te worden beslecht zo daartoe de noodzaak zou bestaan.
Wettelijk gezien dienen zich vanuit het oogpunt van de mediaregelgeving geen mogelijkheden aan om Mixt-ICS te dwingen het behoud van het huidig aangeboden televisieomroepprogramma-aanbod aan elke abonnee te garanderen en de ontvangst van de programma’s van BBC1, CNN en National Geographic door elke abonnee te verzekeren of om de kosten die gepaard gaan met het verhelpen van voorliggend probleem zoals door het installeren van een kanalenkiezer geheel of gedeeltelijk door het bedrijf zelf te laten dragen.

Het probleem van sommige abonnees die over een ouder toestel beschikken, dat minder geschikt blijkt voor de huidige herschikking door Mixt-ICS, situeert zich dus zoals door de vraagsteller zelf reeds wordt aangegeven binnen de relatie tussen klant en aanbieder  en dus op het gebied van de service die Mixt-ICS, die momenteel de facto op het eigen exploitatiegebied over een monopoliepositie beschikt, aan de betrokken abonnees beidt.
Het bieden van een oplossing, waarbij de getroffen abonnees de televisieomroepprogramma’s in kwestie ook in de toekomst verder kunnen bekijken, vormt naar mijn mening dan ook een wezenlijk onderdeel van de service die Mixt-ICS zijn abonnees kan bieden ter demonstratie van de klantvriendelijkheid van het bedrijf.

Ik acht deze problematiek zeer belangrijk, en zal er bij Mixt-ICS op aandringen dat bij de herschikking van de frequenties op de kabel de betrokken abonnees optimaal worden geïnformeerd en bijgestaan, en dat alle abonnees het geheel van de programma’s kunnen blijven ontvangen.

Ingediend onder schriftelijke vragen Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe Kabelfrequenties

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019




Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.