bartcaron.be

‘VRT moet bekend maken hoeveel het voor de koers betaalt’

Ingediend op april 22nd, 2017 door bartcaron

Jan Walraven in Apache 22 april 2017

Met veel bombarie kondigde de openbare omroep (zie hun bericht hier) eind maart aan dat de Ronde van Vlaanderen en de andere koersen van Flanders Classics tot 2024 op Sporza te zien zullen zijn. Hoeveel de VRT daarvoor betaalt aan Flanders Classics, blijft echter een goed bewaard geheim. Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) wil dat de VRT dat bedrag openbaar maakt.

De organisator zelf zegt voor de VRT te kiezen omwille van de ervaring met wielerwedstrijden. De komende jaren steekt de VRT productioneel zelfs nog een tandje bij om de koers “nog levendiger in de huiskamer te brengen”. Hoe diep de VRT in de buidel moet tasten voor het uitzenden van de Vlaamse wielerklassiekers, wilden Flanders Classics noch de VRT zelf bekend maken. Niet aan Apache, maar ook niet aan het Vlaams Parlement.

Wij maken jaarlijks in ons jaarverslag een totaal bedrag van de voorraad sportuitzendrechten bekend. Maar de prijs van de uitzendrechten van individuele competities geven we niet vrij.” Dat kreeg Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) te horen op zijn vraag waarom het bedrag van de uitzendrechten van Flanders Classics niet bekendgemaakt werd.

Bedrijfsgevoelig

‘De openbare omroep werkt met belastinggeld en de samenleving heeft het recht om te weten wat de VRT voor bepaalde sportwedstrijden over heeft’. Die totaalbedragen staan inderdaad in de jaarverslagen van de VRT. In 2013 had de VRT nog 40,2 miljoen euro sportrechten in voorraad, in 2012 was dat 33,7 miljoen euro. Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat de openbare omroep in 2015 voor 9,8 miljoen euro nieuwe sportrechten kocht terwijl er 7,7 miljoen euro aan sportrechten werd opgebruikt.

De totale voorraad aan sportrechten bedroeg in 2015 32,6 miljoen, een stijging van 2,1 miljoen euro ten opzichte van 2014. Die voorraadstijging is volgens de VRT hoofdzakelijk te verklaren door de aankoop van de rechten voor het EK Voetbal, de Belgische beker voetbal en het WK, EK en BK wielrennen.

Hoeveel de VRT precies betaalt voor elke sportwedstrijd komen we dus niet te weten. De openbare omroep geeft zelf aan dat het om “zeer bedrijfsgevoelige gegevens” gaat. Het zou de VRT naar eigen zeggen benadelen mochten hun concurrenten die bedragen te zien krijgen. In een concurrentiële markt kan de VRT geen informatie vrijgeven die haar positie in die markt kan schaden, klinkt het (zie hier). Komt er nog bij dat de openbare omroep gebonden is aan een contractuele geheimhoudingsclausule.

Er kwam alleszins wel wat financiële ruimte vrij voor het contract met Flanders Classics aangezien de openbare omroep de rechten op verschillende Italiaanse wielerwedstrijden – waaronder de Ronde van Italië – kwijtspeelde aan Eurosport. Sporza-manager Luc Van Langenhove noemde het mislopen van deze wedstrijden een “financiële kwestie”. Eurosport had dus meer geboden dan de VRT bereid was te geven.

Caron pleit voor het openbaar maken van de individuele bedragen. “Ik begrijp dat er bij de voorbereiding en tijdens onderhandelingen discretie moet gelden”, vertelt Caron. “Doet de VRT dat niet en maakt het telkens op voorhand bekend hoeveel het wil bieden, zal het altijd als verliezer uit de bus komen wanneer sportrechten geveild worden. Eenmaal de beslissing genomen is, moet dat bedrag wel bekend gemaakt worden. De openbare omroep werkt met belastinggeld en de samenleving heeft het recht om te weten wat de VRT voor bepaalde sportwedstrijden over heeft”, vindt Caron.

Open net

Voor het Vlaams Parlementslid doet het er bovendien niet toe of de VRT al dan niet de Ronde van Frankrijk uitzendt. “De openbare omroep kan ook toegevoegde waarde creëren zonder de sportrechten te hebben. Dat doet de zender nu al met de programma’s over het Belgisch voetbal. Het blijft wel noodzakelijk dat bepaalde wedstrijden op open net te zien zijn”, geeft Caron aan.

Dat wordt ook wettelijk zo bepaald. De Vlaamse wetgeving (klik hier) schrijft voor dat bepaalde evenementen “van aanzienlijk belang voor de samenleving” kosteloos te bekijken moeten zijn, dat wil zeggen door “een televisieomroep die in het Nederlands uitzendt en die door tenminste 90% van de bevolking kan worden ontvangen zonder extra betaling bovenop de prijs van het kabelabonnement.”
De Olympische Spelen, de wedstrijden van de Rode Duivels, de Memorial Van Damme, en de Koningin Elisabethwedstrijd (als vreemde culturele eend in de bijt), worden als zo een belangrijk evenement gezien. Maar ook wielerwedstrijden als de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, en Milaan-San Remo staan op die lijst.

Ingediend onder geen categorie Reacties uitgeschakeld voor ‘VRT moet bekend maken hoeveel het voor de koers betaalt’

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.