bartcaron.be

Ultimas, cultuurprijzen met engagement

Ingediend op juni 14th, 2017 door bartcaron

De Ultimas, de nieuwe naam voor de Vlaamse cultuurprijzen, nam gisteren een fijne start. Het werd toch geen feestje voor de incrowd van de cultuursector. Die werd fijntjes bij de neus genomen door de verenigde jury’s die vaak kozen voor verrassingen. Wat deed dat deugd. Weg met het arty-farty sfeertje, gedaan met het wat-zijn-wij-toch-goed gedoe. De jury’s kozen, zonder dat ze het van elkaar wisten voor maatschappelijk engagement, voor etnisch-culturele diversiteit, voor stedelijkheid ook. Hoe anders te verklaren dat Molenbeekse Marokkaanse vrouwen. (Forumtheater Radicalisering) mét hoofddoek de prijs voor de amateurkunsten winnen, dat Muziekpublique (wereldmuziek) de muziekprijs krijgt en hun muziekproject de avond mocht opluisteren – een ware verademing. Hoe anders te interpreteren dat de maker van The Land of the Enlightment de filmprijs wint, dat Jeroen Olyslaegers zijn Wil oplegt, dat het cultureel krakerscollectief Toestand de wind in het sociaal-cultureel werk blaast, dat de Geelse gezinsverpleging de prijs voor het cultureel erfgoed krijgt. Dirk Snauwaert van Wiels die van beeldende kunst ook een stadsproject en -engagement heeft gemaakt. En de cirque met Collectif Malunés, onvolprezen, een echt collectief, hedendaags circus dat er toe doet.
En haast in de marge een cultureel-liberaal accentje, de lof over het cultureel ondernemerschap (een modekoning de eerste prijs geven), gin op basis van onkruiden uitroepen tot cultuurproduct, en nog meer helaas’e hedendaagsheid van de nieuwe happy few. Ja, cultuur is breed, ik weet het. Echt iets voor De Morgen wiens lezers dat zeker fijn zullen vinden, echt zo’n publiek zie. Juist, ik heb weinig affiniteit met dat type nieuwlichters. Met (al te) toegepaste kunsten, mode bijv. Of ze cultuurprijzen moeten krijgen, laat ik aan de VOKA’s van deze wereld over. Ik weet alleen dat de cultuursector vol steekt met ondernemende mensen. Tijd voor VOKA om ook eens wat culturo’s in de bloemen te zetten.
En het feestje zelf? Braafjes in de pas in de hippe Vooruit, strak maar niet in het pak, zonder zelfverklaarde heiligheid, net iets te vol, vaak niet ter zake doende interviewtjes met dito grapjes die kunstenaars tot gewone mensenproporties terugbrengen. Toffe filmpjes met dank aan het onvolprezen Canvas. Pas mal. Meer dan enkele woordjes Frans, Engels en Italiaans. Vlaanderen ‘goes international’, eindelijk.
En een bescheiden cultuurminister die enkel de prijs voor algemene culturele verdienste aan Raf Simons kwam uitreiken, zonder franjes, zonder speech, waardig. De Ultimas zijn een aanwinst. Sven Gatz scoort toch eens.

Ingediend onder geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Ultimas, cultuurprijzen met engagement

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie