bartcaron.be

Russische kunst in MSK – “Doodjammer dat KIK geen open kaart heeft gespeeld”

Ingediend op maart 10th, 2018 door bartcaron

BRUSSEL 08/03 14:57 (BELGA)
Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) is het “doodjammer” dat het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) geen open kaart heeft gespeeld over een eerder onderzoek naar werken uit de collectie van Toporovski. “Het KIK had hier veel beter open kaart over gespeeld en andere musea op de hoogte gebracht. Dit bewijst nog maar eens dat er beter moet samengewerkt worden tussen de federale instellingen en de Vlaamse musea”, zegt Caron aan Belga.

De Toprovski-collectie in het Gentse MSK blijft de gemoederen beroeren. Er blijft twijfel over de echtheid van de collectie Russische avant-gardekunst. En terwijl museumdirectrice Catherine de Zegher woensdag tijdelijk werd geschorst, raakte via Belga ook bekend dat het KIK enkele jaren geleden ook al in contact kwam met Toporovski.

Het labo-technisch onderzoek – dat onder de voorwaarden van Toporovski moest worden uitgevoerd – deed destijds al vragen rijzen over authenticiteit van de werken. Nadien trok Toporovski het onderzoek in twijfel en werden de bevindingen door het KIK verticaal geklasseerd. Toporovski kondigde een tegenexpertise aan maar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium heeft daar nooit meer iets over vernomen.

“Doodjammer”, zegt Vlaams parlementslid Bart Caron. “We weten al langer dat de samenwerking tussen het KIK en de Vlaamse musea niet optimaal is, maar hier had het KIK toch beter open kaart gespeeld. Waarom heeft het KIK na dat onderzoek de musea niet geïnformeerd? Dat rapport had de musea, zoals het MSK nu, kunnen helpen”, zegt Caron.

Volgend het Groen-parlementslid is dat “het zoveelste bewijs dat er beter moet samengewerkt worden tussen de federale instellingen en de Vlaamse musea”. “En ook onder de Vlaamse musea en instellingen zelf kan er nog veel beter samengewerkt worden. Nu probeert men soms vliegen van elkaar af te vangen en dat is belachelijk. We moeten af van die kruideniersmentaliteit”, aldus Caron.

De Groen-politicus wil minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) volgende week ook om meer tekst en uitleg vragen, met name over diens rol in heel de Toporovski-saga maar ook over de nood aan een betere samenwerking tussen de verschillende Vlaamse en federale kunstinstellingen.

Ingediend onder geen categorie 1 reactie

Een reactie op “Russische kunst in MSK – “Doodjammer dat KIK geen open kaart heeft gespeeld”

  1. walter maes schreef:

    Ik ga het nog 1 keer herhalen. Er is stront aan de knikker met die Toporovski en C De Zegher. Ze is getrouwd met een Dejaeger…Het ons kent ons netwerk werkt. En de conspirerende Gatz heeft de zaak vliegensvlug in de doofpot geduwd. De Gentse cultuurschepen doet mee. Corruptieschandaal, waarover we niets meer gaan horen. Er is veel geld mee gemoeid. Veeeel ! MSK moet opgedoekt worden en de Zegher achter de tralies. Gatz en Gentse cultuurschepen moeten buiten en vervolgd worden. Grote kuis houden in cultuursubsidies en achterpoorten sluiten.

Reacties zijn gesloten.


boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019




Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.